KOKIAS MALKAS RINKTIS KEPSNINEI?

KOKIAS MALKAS RINKTIS KEPSNINEI?

Atėjus pavasariui ir šiek tiek sušilus orams vis dažniau imame dairytis savo užslėptų, dažnai į sandėliukus paslėptų kepsninių. Norint paruošti gerą patiekalą kepsninėj pravartu žinoti ir išsirinkti tam tinkamas malkas.

Daug kas jums pasakys, kad tokiems patiekalam labiausiai tinkama lapuočių mediena. Tačiau kokią gi ją pasirinkti? Malkas savo kepsninei reikėtų rinktis atsižvelgiant į gaminamą patiekalą.

Greitai pagaminamiems produktams siūlome rinktis beržines malkas. Tačiau patariame prieš metant tokias malkas į kepsninę nuo jų nulupti žievę. Jei patiekalą reikia kepti ilgiau rinkitės ąžuolo ar uosio malkas. Ąžuolinės malkos geriausiai tinka jautienos kepsniams.

Ar žinojote, kad ypatingo aromato kepsniams, šašlykams ar kitiems patiekalams suteikia vaismedžių malkos? Tokią medieną bus sunku gauti, bet jei pasitaikys proga būtinai išbandykite. Obelaičių, vyšnių ir kitų vaismedžių malkos labai kaitrios ir skleidžia itin švelnų ir subtilų kvapą. Ši mediena labai paskanina kepamą vištieną, kalakutieną, taip pat ir kiaulieną.

Kepant žuvį į kepsninę siūlome rinktis alksnio malkas. Jos dera kepant ir paukštieną bei kiaulieną.

Ruošiant patiekalą kepsninėje venkite spygliuočių medienos, kurios sudėtyje yra sakų. Juo labiau į kepsninę nesumeskite dažytos, lakuotos ar kaip kitaip paveiktos cheminėm medžiagoms medienos ir kitų degančių atliekų. Patariame atsisakyti ir degiųjų skysčių, juose yra sveikatai kenksmingų lakiųjų medžiagų.